Kinderrechten

Elk jaar wordt op 20 november wereldwijd de Dag van de Rechten van het Kind gevierd. In de wereld vinden we dat volwassenen goed voor kinderen moeten zorgen en kinderen moeten beschermen. Dat hebben we opgeschreven in een soort afsprakenlijst, het Kinderrechtenverdrag.

Nederland heeft het Kinderrechtenverdrag in 1995 ondertekend. Daarmee heeft Nederland de afspraak gemaakt er alles aan te doen om er voor te zorgen dat kinderen veilig, gezond en gelukkig op kunnen groeien. Bij alle ‘plannen, regels en wetten’ moeten de volwassenen bedenken wat dat voor kinderen betekent. Het moet aansluiten bij de kinderrechten. De afspraken gaan over het leven thuis, op school, in de straat, in de sport, overal.

In de gemeente waar je woont zijn de afspraken net zo belangrijk. De burgemeester en de wethouders, de raadsleden en de ambtenaren werken samen om goed voor alle mensen te zorgen en daarbij denken ze extra aan wat er voor kinderen nodig is.

Kinderrechtentour 2023

‘Lekker in je vel, hoe dan?!’ – In het 3,5 uur durende programma gingen jongerenwerkers, beleidsmakers en wethouders op speelse wijze in gesprek met kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar. Via uitdagende, sportieve, creatieve en leerzame workshops in het prachtige WiIllem II stadion in Tilburg. Lees er hier alles over!

Kinderrechtentour 2022

Tijdens de succesvolle Kinderrechtentour kwamen eind 2022 op verschillende locaties In Tilburg, Waalwijk, Hilvarenbeek en Dongen kinderen, jongerenwerkers, beleidsmakers en wethouders uit de hele regio bij elkaar. Samen vierden we de Kinderrechten en luisterden naar wat kinderen te vertellen hebben over het centrale thema inclusie. Er mocht zelfs gestemd worden in de groene Kinderstembus. Lees er hier alles over!

Kinderrechtentour 2021

Eind november 2021 ging Jongerennetwerk – Samen met de Jeugd, samen met 8 studenten Pedagogiek en docentonderzoekers van het Lectoraat Opvoeden voor de Toekomst Fontys Hogeschool Pedagogiek, op een driedaagse Kinderrechtentour (KRT) in de regio Hart van
Brabant. Met als thema: “de Wereld op z’n Kop!’’ Na 3 tour-dagen is vanwege corona besloten om de samenkomsten voor het verdere najaar van 2021 te beperken. Bekijk hier het Kinderrechten-tour-boek 2021.

Kinderrechtendag 2020

Kinderrechtendag 2020 was anders dan anders. In verband met corona zochten we de kinderen in de regio op door een Kinderrechtentour te organiseren. stond in het teken van debatteren. Tijdens de tour praatten de kinderen over de coronacrisis en welke impact dit op hun leven heeft. Ook dachten ze mee over hoe de toekomst er na de coronacrisis uit moet komen te zien. Kinderen konden op deze manier oefenen met ‘leren participeren’. Het Kinderrechten-tour-boek 2020 en de resultaten vind je hier.

Kinderrechtendag 2019

Kinderrechtendag 2019 stond in het teken van debatteren. Kinderen uit de regio Hart van Brabant konden meedoen aan de snel-cursus en een heuse debat-wedstrijd. De driekoppige jury had zes prijzen te verdelen. Bij debatten gaat het om argumentatie, presentatie en teamwork. Het Kinderrechten-DAG-boek 2019 vind je hier.

Kinderrechten 2018

Leren participeren is belangrijk voor kinderen, omdat ze dan kunnen oefenen om voor zichzelf en voor anderen te zorgen. Ook voor volwassenen is het belangrijk dat kinderen leren participeren. Alleen door het aan een kind te vragen, kunnen zij weten of de afspraken die er gemaakt zijn, ook écht werken. Samen met Kinderrechten.NU, de IMC weekendschool, R-Newt Kids, BOOTS en MintMinds hebben we een middag vol activiteiten en workshops neergezet. In het Kinderrechten-DAG-boek 2018 staat alles uitgelegd.

Kinderrechtendag 2017

Het jongerennetwerk – Samen met de Jeugd organiseerde deze dag in het Willem 2 Stadion. Samen met PLYGRND CITY, IMC weekendschool, BOOTS-debatkuip en de Adviesvangers werd een programma samengesteld voor alle kinderen uit de regio Hart van Brabant. In het Kinderrechtendag 2017 Paspoort lees je meer over deze dag!

Kinderrechtendag 2016

Op maandag 21 november 2016 vertelden de Kinderraad van Hilvarenbeek, Jongerentaskforce Augeo, IMC Weekendschool, Jongerenraad van Kompaan en De Bocht en drie jongens gevlucht uit Syrië hun top 3 van de kinderrechten. Ieder op eigen manier gepresenteerd aan een volle zaal met kinderen, jongeren, ouders en professionals. Voor iedere groep waren andere rechten belangrijker, maar in één ding kwamen ze overeen: Praat met ons! In deze Infographic Kinderrechtendag 2016 lees je wat er door de aanwezigen is opgehaald.

Meer jongerenparticipatie?

Volg het jongerennetwerk #samenmetdejeugd

@samenmetdejeugd